Ο σχεδιασμός της διδακτικής μονάδας βασίστηκε στις φιλανδικές και μοντεσοριανές ιδέες. Οι άξονες που υιοθετήσαμε από τα συστήματα αυτά αφορούν την ελευθερία κίνησης στον χώρο, την σχέση δασκάλου μαθητή, την επαφή με τον προαύλιο χώρο, την συνεργασία και την ομαδικότητα.
Η τάξη αυτή είναι διαμορφωμένη για να φιλοξενεί 20 μαθητές (κατά προσέγγιση) και καταλαμβάνει χώρο περίπου 50 τετραγωνικών
Έτσι καταλήξαμε στις εξής δύο παραλλαγές:
Και εναλλακτικά (λόγω μορφολογικών απαιτήσεων του σχολείου):
Όπως παρατηρείται επιλέξαμε να διαμορφώσουμε τον χώρο χρησιμοποιώντας αμβλείες γωνίες με σκοπό να νιώθουν μαθητές και δάσκαλοι άνετα στον χώρο γεγονός που ευνοείται με αυτόν τον τρόπο. Επίσης έτσι θα μπορούν τα παιδιά να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία και να καταργηθούν οι έννοιες των σειρών και γενικότερα της συμβατικής και τυποποιημένης αυστηρά πειθαρχημένης δομής. Στις παρακάτω τομές φαίνεται η διαμόρφωσή των θρανίων και η λειτουργικότητα των πλευρών της αίθουσας, αντίστοιχα:
Οι τάξεις διαθέτουν σε όλους τους τοίχους (εκτός εκείνου που βρίσκονται οι τουαλέτες) τζαμαρίες, ώστε τα παιδιά να έχουν άμεση επαφή αρχικά οπτικά με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά στην συνέχεια και πρακτικά μέσω των προαυλίων χώρων που βρίσκονται έξω από κάθε χώρο διδασκαλίας, προσαρμοσμένοι στις στέγες των χώρων του κατώτερου επιπέδου.
Ο πίνακας βρίσκεται προσαρμοσμένος μέσα στην μπροστινή διπλή τζαμαρία μεταξύ των δύο επιφανειών, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σαν σκίαστρο στην νοτιοδυτική όψη και να ''μαζεύεται'' όταν δεν χρησιμοποιείται. Οι πλαϊνοί τοίχοι διαθέτουν ράφια σαν μικρά βιβλιοθηκάκια που οργανώνονται από τους μαθητές ανάλογα με τις δραστηριότητες τους.
Η πρόσβαση στις τάξεις γίνεται από τις πόρτες που φαίνονται στους πλαϊνούς τοίχους που οδηγεί μέσω ενός κεκλιμένου επίπεδου στον ιδιωτικό προαύλιο χώρο τους και στην συνέχεια στις σκάλες που τις συνδέουν με τον κοινόχρηστο προαύλιο χώρο και με τις εγκαταστάσεις του κατώτερου ορόφου (βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, γυμναστήριο, γραφείο καθηγητών)
Εκτός του σχήματος της τάξης οι μαθητές διαθέτουν και το προσωπικό τους έπιπλο ως μέσω ενθάρρυνσης δημιουργίας διαφορετικών συνδυασμών με σκοπό να συνεργάζονται όσο καλύτερα γίνεται. Κάποιοι δυνατοί συνδυασμοί φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα:
Αναλυτικά το έπιπλο αυτό αποτελείται από ένα κάθισμα και ένα ενσωματωμένο γραφείο σχήματος ορθογωνίου με τριγωνική προέκταση η οποία επιτρέπει στα παιδιά να γράφουν με μεγαλύτερη άνεση και το τοποθετούν αριστερά η δεξιά ανάλογα ποιο χέρι χρησιμοποιούν για να γράψουν. Επίσης διαθέτει ροδάκια και είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να μπορούν να κινούνται με ευκολία
Comments