top of page
Εικόνα συγγραφέαKaterina Vik

Blunt -Primary School-

Κατά την διαμόρφωση του κτιριακού συστήματος λάβαμε επιρροές απο το μοντεσσοριανό και από το φιλανδικό σύστημα.

Αρχικά, για το μοντεσσοριανό σύστημα:

Εστιάζει στην αρχή ‘’βοήθησε με να το κάνω μόνη/ος μου’’ . Βασίζεται στην εμπειρία μέσω της χρήσης υλικών και στοχεύει στην απόκτηση λειτουργικών γνώσεων (που έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα). Υποστηρίζει την αλληλεπίδραση των μαθητών που απαρτίζονται από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Και στην συνέχεια για το φιλανδικό μοντέλο:

Βασίζεται στην ισότητα των μαθητών και δεν υπάρχει κοινωνικοοικονομική ή μαθησιακή διαφοροποίηση. Τα παιδιά δεν υποβάλλονται στην διαδικασία των εξετάσεων και της αξιολόγησης. Εστιάζει στην εκπαίδευση των μαθητών μέσα από την επαφή τους με την φύσης και προωθεί το παιχνίδι ως μέσο εκμάθησης. Για τον λόγο αυτό όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι διαμορφωμένοι κατάλληλα ώστε να έχουν την δυνατότητα να απασχολούνται δημιουργικά παντού. Επίσης λόγω πολύωρης απασχόλησης στο σχολείο παρέχεται χώρος εστίασης καθώς ορίζεται υποχρεωτικό το 15 λεπτό διάλειμμα.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός χώρου,

στον οποίο τα παιδιά θα νιώθουν άνετα χαράξαμε έναν κάναβο ώστε να εκμεταλλευτούμε τις αμβλείες γωνίες οι οποίες σε αντίθεση με τις οξείες δεν δημιουργούν χώρους άβολους και κλειστούς.


Έτσι προέκυψαν οι παρακάτω χαράξεις:


Αναλυτικά φαίνονται παρακάτω οι επιμέρους κατόψεις ισογείου, ορόφου, δώματος καθώς και οι λειτουργίες τους.

Αρχικά του ισογείου στην οποία παρατηρείται ότι το κτήριο είναι βυθισμένο με σκοπό να αντικατασταθούν τα συμβατικά κάγκελα με κεκλιμένες επιφάνειες.

Επίσης διαχωρίζουμε τον προαύλιο χώρο σε τρία μέρη: κίτρινο (γήπεδο -παιχνίδι) κόκκινο (κυκλοφορία) και μπλε (σκαμα, παιχνίδι, μελέτη)

Στην συνέχεια η κάτοψη του πρώτου ορόφου στην οποία δείχνουμε τις ανάμεικτες ηλικιακά τάξεις, τον τρόπο πρόσβασης σε αυτές, καθώς επίσης και τα ιδιωτικά προαύλια με τους χώρους φύτευσης τους.

Και τέλος η κάτοψη δώματος στην οποία γίνονται καλύτερα αντιληπτά τα στέγαστρα που διαθέτει το κτήριο στο ισόγειο και στον όροφο, καθώς και η δομή των στεγών.

Τέμνοντας και προβάλλοντας προκύπτουν:

Στην εγκάρσια τομή τέμνουμε την βιβλιοθήκη και την αντίστοιχη τάξη και προβάλουμε, στο πίσω μέρος, την εσωτερική όψη της τραπεζαρίας και της τάξης από πάνω. Γίνονται αντιληπτές οι προσβάσεις στους πάνω χώρους και η διαφοροποίηση στην υλικότητα μεταξύ των ορόφων.

Σε αυτό το σχέδιο τέμνουμε το γυμναστήριο, το γήπεδο, την τραπεζαρία και τις αντίστοιχες τάξεις. Έτσι γίνονται φανερά κάποια διάτρητα στοιχεία που οριοθετούν τα προαύλια των τάξεων και άλλα που μεσολαβούν της στέγασης του ισογείου, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό ηλιασμό των κάτω χώρων.


Σε τρισδιάστατη μορφή:

Αναλύοντας την υλικότητα του συγκροτήματος:


Με την χρήση αυτών των υφών προσπαθήσαμε να αποδώσουμε την αίσθηση μίας "βαριάς" κατασκευής στο ισόγειο (μεγάλοι όγκοι) που "αλαφραίνει" στον όροφο (μικροί όγκοι).


Απομονώνοντας τους χώρους διδασκαλίας:


Οι τάξεις του κτιρίου έχουν χωρητικότητα 40 ατόμων. Οι ηλικιακές ομάδες αναμειγνύονται σύμφωνα με το μοντεσσοριανό σύστημα και προκύπτουν τρεις τάξεις που φιλοξενούν παιδιά 1ης-2ης τάξεις 3ης-4ης και 5ης-6ης τάξης αντίστοιχα. Οι χώροι αυτοί διαθέτουν ιδιωτικά προαύλια ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το μάθημα να λαμβάνει χώρα έξω, στα οποία έχουν διαμορφωθεί και ειδικοί χώροι φύτευσης ώστε οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με την φύση.

Προσαρμόζοντας το εξάγωνο σχήμα στον κάναβο μας προέκυψαν οι παραπάνω παραλλαγές.

Μία από αυτές:

Το έπιπλο του μαθητή αποτελείται από ένα καρεκλάκι με προσαρμοζόμενο γραφείο, με την δυνατότητα αποθήκευσης στο κάτω μέρος του καθίσματος και κατάλληλης τοποθέτησης για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες.

Είναι φτιαγμένο από ελαφρύ μέταλλο ώστε τα παιδιά να μπορούν με ευκολία να μετακινούνται στον χώρος (διαμορφώνοντας τις παρακάτω ομάδες) καθώς επίσης να μεταβαίνουν και στον εξωτερικό χώρο διδασκαλίας.

Βλέποντας στον εσωτερικό χώρο της τάξης:

Φαίνεται η χρήση του πίνακα προβολής, ο οποίος είναι ενα ρολό με επιπλέον χρησιμότητα σκίασης και η σχέση της τάξης με το προαύλιο χώρο της.

Γίνεται πάλι αντιληπτή η σχέση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο από το προαύλιο καθώς επίσης ο χώρος φύτευσης και τα όρια του.


Στην συνέχεια κάποιες εικόνες το εσωτερικό των επιμέρους χώρων.

Αρχικά της βιβλιοθήκης με του χώρου μελέτης:

Της τραπεζαρίας και της κουζίνας

Και τέλος του γυμναστηρίου με την αναδιπλωμένη πόρτα που δίνει την δυνατότητα να ενοποιηθεί το κλειστό γήπεδο με το προαύλιο.

Ακολουθούν σκίτσα που δείχνουν κάποια διάτρητα σημεία στις όψεις.


Και ένα διάγραμμα για την σχέση των ημιδιαφανών χρωματιστών επιφανειών στα στέγαστρα, με τα αντίστοιχα συμπαγή χρώματα του δαπέδου

Τέλος ένα ακόμα γενικό προοπτικό του κτηρίου και του γύρω χώρου.

Βικιώτη Κατερίνα 1065056

Βαλακού Ανθούλα 1065058

28 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page