top of page
panosdragonas

Τελική φάση μελέτης

Καθώς απομένουν δύο μαθήματα για την ολοκλήρωση του εξαμήνου τον Ιανουάριο, σας στέλνω παρακάτω ορισμένες οδηγίες για την τελική επεξεργασία των θεμάτων:


Κτηριολογική επεξεργασία

Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κατόψεις όλων των επιπέδων σε κλ. 1:200.

Οι κατόψεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν θέσεις ανοιγμάτων, βασική επίπλωση, περιγραφές προγραμμάτων χώρων, στάθμες, ενδείξεις τομών κτλ. Σε κάθε κάτοψη θα πρέπει να γίνεται εμφανής: η διαφοροποίηση υπαίθριων – κλειστών χώρων, η διαφοροποίηση των επιπέδων, η διαφοροποίηση φυτεμένων και πλακόστρωτων υπαίθριων χώρων.

Οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν ακόμη δώσει την απαιτούμενη έμφαση στα σχέδια των τομών, παρ’ ότι αρκετά θέματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τομή τους. Για την τελική παρουσίαση θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον δύο τομές σε επεξεργασία κλ. 1:100.

Στα παραπάνω σχέδια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο τρόπος σχεδίασης και η παρουσίαση.


Υπαίθριοι χώροι

Ο υπαίθριος χώρος του δημοτικού σχολείου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του.

Στη φάση αυτή θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στη διαμόρφωση των προαύλιων χώρων και την παρουσίαση τους στη γενική κάτοψη ισογείου και τα 3δ σχέδια.


Μελέτη βασικής εκπαιδευτικής μονάδας

Η τελική παρουσίαση της «τάξης» -ή της μετεξέλιξης της σύμφωνα με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα- θα γίνει σε κάτοψη και τομή κλ. 1:50. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αυτή τη φάση να ανατρέξετε στην έρευνα που είχαμε κάνει σχετικά με εκπαιδευτικά προγράμματα και έργα αναφοράς ώστε να αποφευχθούν «συμβατικές προτάσεις».

Υπενθυμίζεται πως κάθε μονάδα πρέπει να εξυπηρετεί 20-25 μαθητές. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πρόσθετο εξοπλισμό (ντουλάπια, οθόνη προβολής κτλ) αναλόγως των απαιτήσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος. Πχ. γωνία φαγητού στα μοντεσοριανά σχολεία κτλ.


Επεξεργασία όψεων

Στο στάδιο αυτό πρέπει να αρχίσετε να επεξεργάζεστε τα σχέδια των όψεων και την υλικότητα του κτιρίου σας. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Είτε με συμβατικά σχέδια όψεων σε κλ. 1:100 (τουλάχιστον δύο γενικές όψεις). Είτε με αξονομετρικά τα οποία επιτρέπουν την τρισδιάστατη μελέτη των όψεων.


Προοπτικές απόψεις

Για την τελική παρουσίαση θα σας ζητηθούν (α) τουλάχιστον δύο αξονομετρικές απόψεις που να παρουσιάζουν τη γενική ογκοπλασία του θέματος σας (β) ένα αξονομετρικό – «ακτινογραφία» στο οποίο θα αναλύονται τα βασικά στοιχεία της εσωτερικής δομής του κτηρίου και (γ) 4 έως 6 προοπτικές απόψεις των εσωτερικών και υπαίθριων χώρων της πρότασης σας.

Η δημιουργία των τελικών εικόνων απαιτεί αρκετή δουλειά η οποία ξεκινάει πάντα πολύ πριν την ολοκλήρωση της σύνθεσης. Το πρώτο βήμα, το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο, είναι η επιλογή των κατάλληλων λήψεων ώστε να αναδεικνύονται οι βασικές συνθετικές ιδέες της πρότασης. Στο επόμενο μάθημα θα πρέπει να έχετε προσχέδια των τελικών εικόνων σας ώστε να τις συζητήσουμε.

Θα πρέπει να μελετήσετε σχετικές αναφορές και από το Pinterest board της ομάδας.


………..


Στα τελευταία μαθήματα θα επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση των παραπάνω εκκρεμοτήτων και ζητημάτων τελικής παρουσίασης.


………..


Τέλος μέχρι το τέλος του μήνα παρακαλώ να αντιγράψετε την ανάρτηση της ενδιάμεσης παρουσίασης που έχετε ήδη κάνει, στο γενικό blog του μαθήματος [https://patrasdesigngroup.wixsite.com/ad5-2021/b-l-o-g] μαζί με τις αναρτήσεις των υπολοίπων ομάδων.



Καλές γιορτές!

86 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Ζητούμενα τελικής παρουσίασης

Α. Παρουσίαση στο PowerPoint διάρκειας 10΄. Η τελική παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Για την ώρα έναρξης θα υπάρξει νέα...

Μάθημα 11ης Ιανουαρίου

Αύριο Δευτέρα το μάθημα θα ξεκινήσει κανονικά στις 14.30. Θα δούμε την εξέλιξη των θεμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες της τελευταίας...

Για το μάθημα της 14ης Δεκεμβρίου

Στο μάθημα της 14ης Δεκεμβρίου θα δούμε τα θέματα μέσα από τις παρουσιάσεις στο blog. Θα πρέπει να αναρτήσετε τις εργασίες σας...

Comments


bottom of page