top of page
angelikif20

Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο

Έγινε ενημέρωση: 21 Δεκ 2020

Τσίλη Ελένη 1065121

Φράγκου Αγγελική 1065089


Η κεντρική ιδέα του σχολείου βασίζεται στη διαμόρφωση διαφορετικών επιπέδων των όγκων και οπτικών φυγών, και στην ενσωμάτωση δημόσιων προγραμμάτων-εργαστηρίων.

























Ένα έργο αναφοράς από το οποίο επηρεαστήκαμε σχετικά με την γενική ογκοπλασία και την βασική τοποθέτηση στο οικόπεδο ήταν το μουσείο των Chyutin architects Ltd



καθώς και το παρακάτω σχολείο στην Γαλλία για τις οπτικές φυγές από και προς διάφορους χώρους και τις περίκλειστες αυλές.



Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου ενσωματώνει βασικές αρχές των εκπαιδευτικών συστημάτων Montessori και Φινλανδικού. Πιο συγκεκριμένα, θα δοθεί έμφαση στις ομαδικές εργασίες και τα παιχνίδια κοινωνικοποίησης, καθώς και στην αισθητηριακή εκπαίδευση στοχεύοντας σε δραστηριότητες που τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να μπορέσουν να αναγνωρίσουν αντικείμενα, σχήματα, υφές και σχέδια. Επιπλέον σημαντικό μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί η παροχή ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών σε όλα τα παιδιά ,η παροχή διαφόρων υπηρεσιών από το σχολείο όπως και ένταξη της ειδικής εκπαίδευσης.













Έτσι, το κτίριο αποτελείται από όγκους τριών επιπέδων που αναπτύσσονται περιμετρικά του τριγωνικού οικοπέδου, ενώ στη γέφυρα που βρίσκεται παράλληλα της οδού Ζαλόγγου πραγματοποιούνται δραστηριότητες που μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο οι μαθητές του σχολείου, όσο και παιδιά που ζουν στη γύρω περιοχή. Το συγκρότημα απαρτίζεται από μία μεγάλη κεντρική αυλή στο ισόγειο, και μια δεύτερη στον πρώτο όροφο, ενώ η πρόσβαση στα τρία επίπεδα γίνεται μέσω δύο βασικών κλιμακοστασίων, ενός ανελκυστήρα και μίας μεγάλης εξωτερικής σκάλας επί της Ζαλόγγου η οποία καλεί το κοινό προς τους δημόσιους χώρους.
























Όσον αφορά τις κύριες διδασκαλίας έχουν χωριστεί ανά δύο στον κάθε όροφο με βάση την ηλικία των παιδιών, ενώ η κάθε σχολική αίθουσα διαθέτει τον προσωπικό ημιυπαίθριο χώρο της, που αποτελεί προέκταση της τάξης, με τον καθένα να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας. Στους χώρους αυτούς έχει δοθεί έμφαση στην επαφή με τα στοιχεία της φύσης και του περιβάλλοντος όπως άμμος, χώμα και φύτευση. Τέλος, θα θέλαμε σε όλο το σχολικό συγκρότημα να δοθεί προσοχή στην καλλιέργεια και στις φυτεύσεις, καθώς και στα οφέλη της ενασχόλησης των παιδιών με αυτά.



Επιρροές και βασικοί στόχοι για την τάξη τέθηκαν μελετώντας τα σχολεία:

Η παρακάτω αίθουσα διδασκαλίας, βασίζεται και αυτή σε βασικές ιδέες των προγραμμάτων Montessori και Φινλανδικό. Ο χώρος που καταλαμβάνει είναι 45 τ.μ. και επρόκειτο να φιλοξενήσει 20 μαθητές και έναν δάσκαλο. Η αίθουσα είναι διαμπερής λόγω της σημασίας του ηλιασμού και του αερισμού της τάξης, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η επαφή των μαθητών με το φυσικό στοιχείο με την ύπαρξη μιας πιο προσωπικής αυλής, στην οποία βρίσκεται ένας κήπος που οι μαθητές περιποιούνται μόνοι τους τα φυτά. Στο εσωτερικό της κυρίας αίθουσας διδασκαλίας, τα προσωπικά έπιπλα που χρησιμοποιούνται από τους μαθητές και τον δάσκαλο είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας μελλοντικής τάξης. Το θρανίο συνδυάζει σύγχρονη και «ασύγχρονη» εκπαίδευση έχοντας ενσωματωμένη μια διαδραστική οθόνη και παράλληλα χώρο για τα βιβλία και τα μολύβια. Τόσο το θρανίο, όσο και η καρέκλα έχουν στο κάτω μέρος τους ροδάκια, προκειμένου να εξυπηρετούν ποικίλες διατάξεις και να δίνουν την αίσθηση μιας διαρκούς κίνησης στον χώρο. Ακόμα, ο κλασσικός μαυροπίνακας έχει αντικατασταθεί από έναν διαδραστικό που εκτείνεται σε όλο το ύψος του τοίχου και τέλος, απέναντι από τον πίνακα βρίσκεται η λειτουργική ζώνη η οποία αποτελείται από πάγκους, ντουλάπια, κουζίνα και ένα ψυγείο.















Τέλος κάποιες απόψεις του κτιρίου,






45 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page